A lefolyó szagtalanítása

Minden háztartásban előfordul előbb, vagy utóbb, hogy a ház egyes részein főleg a konyhában és a fürdőszobában kellemetlen szagok kezdenek el terjengeni. Ilyenkor, ha nem találjuk meg a szag forrását a helységekben, akkor elég valószínű, hogy a lefolyóból áramlik ki a bűz. Ilyenkor nem is feltétlen dugulásról lehet szó, a wc csészében, a mosdóban zavartalanul lefolyik a víz, mégis bűz jön vissza belőle. Általában az lehet a kiváltó oka a légbeszívó szelep hiánya lefolyóvezetékekben vagy ezek eldugulása. Ezek a légbeszívó szelepek nagyon fontos szerepet játszanak a lefolyó szagtalanítása, azaz a bűz visszatartásában és a lefolyók mellett ezeket is karban kell tartani. A működése pontosan úgy néz ki, hogy megakadályozza, hogy a vezetékekben vákuum lépjen fel és ezáltal visszaáramoljanak a kellemetlen bűzök a lakásba. A másik ok, ha nem duguláskor van szó, akkor feltehetőleg a kiszellőztetők hiánya a csatornákban, pedig ez a másik fontos eszköze a lefolyó szagtalanításának. Ezek az eszközök szellőztetik ki a keletkezett gázokat a vezetékekből, a lakás szagtalanítása érdekében. Ha nincs szó dugulásról és a légbeszívó szelepek működnek, akkor a kiszellőztetőket kell ellenőrizni.
lefolyó A főcső dugulások elhárítására a dugulások nagyságától függően más és más gépi munkafolyamattal hárítható el. Ha a főcső dugulása megoldható gépi spirálozással, akkor egy egyszerűbb dugulással találkozunk. Sajnos nem ritka, hogy a dugulás olyan nagymértékű, hogy egy kicsit költségesebb eljárást kell használnunk egy magas nyomású berendezéssel úgy nevezett WOMÁVAL. A munkavégzés alatt sokszor kiderül, hogy többször járt már duguláselhárító, aki csőgörénnyel megoldotta a problémát. Ilyenkor már sejtjük a baj okát hisz a spirálozások alkalmával a duguláson csak egy lyukat sikerült fúrni, ami időről időre visszadugul a szennyeződés és a dugulás pedig csak nőtt és nőtt. A magas nyomású mosónak a nagy előnye, hogy a gépi spirállal ellentétbe nem csak egy lyukat fúr a duguláson hanem, a cső teljes átmérőjében teljes felületén képes a nagynyomású berendezés letakarítani a lerakódott szennyeződést. Ez a berendezés olykor hosszú összeállt lerakódásokat képes kihúzni a főcsőből, amely nem kis meglepetést okoz a tulajdonosoknak. Nem ritka az sem, hogy a főcső dugulás elhárítás során gyökérzettel benőtt rendszerrel találkozunk. Ez esetben egy kamerás vizsgálat után a problémás csőszakasz kicserélése az egyetlen megoldás a dugulás megszüntetésére. A főcső dugulás mindenképpen szakmai felkészültséget igényel és nem utolsósorban megfelelő gépi segítséget.

A kellemetlen szagok okai

kellemetlen szagok Egy háztartásban a folyamatos használatkor a következő eszközök szoktak gondot okozni: wc csésze, mosógép, mosogatógép, padlóösszefolyó, kézmosó. A padlóösszefolyó és a wc bűzének kiáramlása elég kellemetlen tud lenni. Ilyenkor valószínűleg nincs beépítve a lefolyórendszerbe kiszellőztető a lefolyó szagtalanítása érdekében, vagy eldugult, kiszáradt a bűzelzáró berendezés, esetleg éppenséggel az ültető gumi hiányzik.

A kézmosó és a mosogató általában a mindennapi használat során termeli meg a bűz kiváltó anyagokat. Ilyenkor általában a tisztítószerek maradékai, ételmaradékok, zsíros, olajos szennyeződések, hajszálak és szőrszálak és minden egyéb képes nem csak dugulást produkálni, de kellemetlen szagokat is terjeszteni. Érdekesség, hogy, ha ritkán használjuk ezeket a lefolyókat, akkor szintén lehet ez a kiváltó ok, mert ilyenkor kiszáradhat a szifon (esetleg kilyukadt a cső).  Esetleg már eleve rosszul lett beszerelve. Mire kell ilyenkor gondolni? Ha flexibilis cső van betéve szifonként, akkor gyakori hiba, hogy túl rövidre van vágva és ilyenkor hiányzik belőle az a lelógó ív, amibe létre jöhetne a bűzelzárás, hiszen ennek az egyetlen feladata a lefolyó szagtalanítása. Mosógépeknél lehet a kiváltó ok a sok mosószermaradvány felgyülemlése vagy más lerakódások. Ez leggyakrabban az elöltöltős mosógépeknél fordul elő. Ha nincs folyamatosan karbantartva, akkor érdemes egyből a szűrőnél kezdeni, hiszen a szűrőt bizonyos időközönként érdemes kitisztítani. Az is előfordulhat, hogy nincs is felszerelve bűzelzáró berendezés a mosógéphez. A szagtalanítása így nincs megoldva és pótolni kell.

A lefolyó szagtalanítása házilag

citromsav Először egy gondolat a megelőzéséről: ha el akarjuk kerülni a kellemetlen szagokat nem csak a lefolyókat kell karbantartani, hanem a szifonokat is érdemes tisztítani pár havonta és ezzel a dugulásokat is megelőzhetjük. A konyhai és fürdőszobai lefolyók szagtalanítására gyakran elég lehet a forró vízzel való átöblítés. A padlóösszefolyónál öntsük fel vízzel, tisztítsuk ki belőle az idegen anyagokat, majd öblítsük át ezt is forró vízzel, majd öntsünk bele egy kis ecetet. A mosogatónál és a kézmosónál hasznos lehet, ha gyakran ez a baj, hogy utólag beszerelünk egy légbeszívó szelepet.

A lefolyó szagtalanítása esetén másképp járjunk el, ha dugulás is társul mellé és másképp ha csak a kellemetlen szagokat érezzük feláramolni. Ha bűzt érzünk, de nincs eldugulva a lefolyó, akkor a szagtalanítása a következőképpen javasolt:

Legalább fél pohár szemcsésebb házi konyhasót keverjünk össze annyi citromlével, hogy egy folyékony masszát kapjunk. Fogjuk meg és öntsük bele az adott lefolyóba, majd öblítsük le először forró vízzel, majd pedig hideg vízzel. Ha ezt jól végigcsináltuk, akkor szinte biztos, hogy megszűnt a kellemetlen bűz és egy darabig nem lesz vele gondunk.  Dugulással együtt már teljesen más a helyzet. Ilyenkor másik kettő, a háztartásokban is megtalálható hétköznapi anyag hozhat sikert: a szódabikarbóna és az ecet. Fél bögre szódabikarbónát öntsünk bele a lefolyóba, majd ezt öblítsük le meleg ecettel. A két anyag heves reakcióba lép egymással és erősen felhabzik a lefolyó. Ez az erős interakció fogja feloldani a lerakódott szennyeződéseket. Ezt várjuk meg, majd ha már a habzás elállt öblítsük le forró vízzel, majd hideg vízzel is ismételjük meg a folyamatot.

A lefolyó szagtalanítása másik két közkedvelt anyaga a citromsav és a bórax. Használhatjuk ezeket is, ha dugulással és kelletlen szagokkal egyszerre találkozunk. Ebben az esetben öntsük bele a citromsavat vagy a bóraxot a lefolyóba és hagyjuk hatni 20 percig. Majd ezután öblítsük le forró vízzel. Ezzel nem csak a dugulást és a kellemetlen szagokat háríthatjuk el, de még friss citrom illat is lesz a lakásban a szagtalanítása után. Fura lehet, de az is hatásos módszernek bizonyulhat a lefolyó szagtalanításához, ha kólát, vagy más szénsavas üdítőt öntünk a lefolyóba! Ennek az az oka, hogy savas kémhatású folyadék és így lemarja a szennyeződéseket a lefolyóban. Öntsünk legalább egy liter szénsavas üdítőt a lefolyóba és hagyjuk benne állni egy kis ideig. Valószínű, hogy ezután a szagok is meg fognak szűnni.