WC

Wc duguláselhárításA félre értések elkerülése végett csak abban az esetben beszélhetünk kizárólagosan WC dugulásról, ha minden más lefolyó lefolyik csak a WC nem. Ha ezt tapasztalja, biztos lehet benne, hogy a WC- je dugult el. Azonnal végig fut a fejünkbe, mi okozhatja a dugulást? A gyorsabban megoldható probléma, ha idegen tárgy került a WC – be. Sok mindennel találkoztunk már az évek folyamán, ami ilyen dugulást okozott. Sajnos ezek a dugulások leggyakrabban figyelmetlenségből adódnak, tárgyak kerülnek a csészébe, amit nem veszünk észre, és ezekkel együtt húzzuk le a WC-t. Például illatosító, WC tisztító vegyszer műanyag rácsa, szivacs, tisztasági betétek, gyerekjátékok, ételmaradékok, de többször találtunk fém kampó, amivel házilag próbálták megoldani a dugulást. A másik lehetséges ok, amikor a WC csészének a kifolyó része teljesen elvízkövesedik, így a kifolyó átmérője annyira leszűkül, hogy csak a víz tud elfolyni minden más tartalom, elakad és teljesen eldugítja a WC- t. A Darálós WC-k dugulása is sok gondot tud okozni, a legrosszabb esetben a daráló készülék meghibásodását is okozhatja. Ha a megszokottól eltérő hangot hall vagy nehézkesen folyik le a víz, késlekedés nélkül kérje hozzáértő szakember segítségét, hogy még időben kitakarítsa a rendszert, nagyobb költségektől megkímélve Önt.

A WC dugulás minden napos probléma:


WC használat közben
Nincs olyan nap, hogy WC dugulásra ne hívnának ki minket. Amikor már a WC pumpa sem hoz sikert, akkor jövünk Mi! A WC dugulások nagy része, a közkedvelt nedves törlőkendőknek köszönhető, amely a csőrendszerben elakad, megtapad, összeáll, és teljes dugulást okoz. Olykor annak ellenére, hogy a házigazda arról számol be, hogy nem használnak nedves törlőkendőt, azzal szembesül, hogy a dugulás elhárítás során a „nem használt törlőkendő” állt össze a csőrendszerbe, ami a dugulást okozta.

Ha gyakorta előfordul WC dugulás Önnél, akkor előfordulhat a vízkövesség, húgykő lerakodás okozta kövesedés, ami leszűkíti a lefolyót, az elvízkövesedett felületen könnyen megtapadnak a szennyeződések, melyek dugulást okoznak. Gyakran visszatérő „indokolatlan” dugulásoknál gondolni kell a WC cseréjére, vagy szakaszos csőszerére.

A WC dugulás okai

WC tartály nélkül
A leggyakrabban előforduló és legkellemetlenebb dugulást a WC-k okozzák a duguláselhárítás szakemeberek szerint. Vannak olyan típusok, amelyeknél nagyobb az esélye a felépítésükből és a működésükből adódóan. Ilyenek a golyós öblítő szelepes illetve a víztakarékos tartály és tartály nélküli nyomógombos csészék. Ezekre általában a víz takarékos használata miatt esik a választás, viszont így nem lehúzáskor nem folyik le olyan mennyiségű víz, amelyik megfelelően leöblítené a szilárd anyagokat. Így ezek a le nem öblített anyagok elkezdik lassan a lerakódást, ami duguláshoz fog vezetni és a WC duguláselhárítás többe fog kerülni, amit a vízen spóroltunk. Az is lehetséges, hogy nem használat során és nem is a WC típusa okozza a problémát, hanem már beépítéskor rontottak el valamit. Például a csövek lefektetésekor rossz dőlésszöget használtak, vagy más kivitelezésben történt hiba. Ez a rosszabbik eset, ilyenkor folyamatosan elő fog jönni a dugulás, amíg ki nem bontják az egészet és át nem építik helyesen az elvezető csőrendszert. A leggyakoribb ok, hogy a WC papíron kívül minden mást is leengednek a WC-n, ami szintén problémát fog okozni, hiszen a WC papír egy speciális anyag, amely tökéletesen lebomlik a vízben, ezáltal nem fog dugulást okozni.

Ha egyszerre sok gyűlne fel, akkor is le fog bomlani könnyedén. Viszont számtalan idegen anyag és tárgy okoz dugulást. Az egyik leggyakoribb a WC illatosító szerek kosara, amely bele esik és megrekeszti az elvezetést. A pelenkák, tisztasági betétek, papír törlőkendők, papír zsebkendők olyan anyaggal rendelkeznek, amely nem képes lebomlani víz hatására, csak megszívják magukat így feltapadnak a csatorna falára. De sok más egyéb dolog is bele szokott esni direkt vagy véletlenül a kagylóba. Ilyenek az ételmaradékok, a gyerekjátékok vagy azok a kampók, amellyel a WC duguláselhárítás lett volna a cél, de csak még nagyobb dugulást okoz. Azokban a háztartásokban, ahol kemény a víz még a vízkő is okozhat problémák. Mivel a vízkő vagy húgykő Folyamatosan lerakódhat a csatorna falára belülről, ezáltal folyamatosan szűkítve az lefolyás keresztmetszetét egészen addig, amíg már csak a víz folyik át rajta, de minden más fennakad és dugulást okoz. De ez igen ritka eset, mivel általában vízkőoldóval és egyéb oldó és tisztítószerekkel karban szokták tartani a WC csészéket, ami által lehúzva a csatornára is jó hatást fejt ki.

WC duguláselhárítás házilag

WC pumpa
A hétköznapi kisebb, úgymond „természetes” dugulásoknál a WC duguláselhárítás legjobb eszköze a minden háztartásban megtalálható WC pumpa. A működésének lényege, hogy vákuumot idéz elő a csatornában, így a levezető nyílást „megpumpálva” a helyes irányba nyomjuk a vákuummal a megrekedt anyagokat. Ha viszont a WC duguláselhárítás érdekében nem hatott a pumpa, nagyon valószínű, hogy szakemberre lesz szükségünk. Sajnos a WC esetében nem működnek a többi lefolyónál bevált forró vizes öblítések. Amivel duguláselhárítás képpen meg lehet próbálkozni a trisó, szódabikarbóna és az eset. A trisó egy lágy tisztítószer, kisebb dugulásoknál megpróbálkozhatunk vele. Ilyenkor merjük ki a kagylóból a vizet, amennyire tudjuk. Szórjuk bele a trisót és hagyjuk állni egy éjszakát, hogy tudjon dolgozni benne a trisó. Szódabikarbónából tegyünk pár kanállal a csészébe majd öntsünk rá ecetet. Interakcióba fog lépni egymással a két anyag és habzani fog. Várjunk ezzel is egy éjszakát, majd reggel öblítsük le forró vízzel.

Viszont ha fizikális, idegen tárgyaktól dugul el a WC mint pl. macska alom, tisztasági betét, nedves törlőkendő, tampon, WC illatosító vagy tisztító kosár,gyerekjátékok, fémkampók, akkor ezek általában nem hatnak és az egyetlen lehetőségünk, hogy szakembert hívunk. A wc duguláselhárítás szakemberei univerzális és speciális eszközei által és szakértelmükkel hatékonyan megoldják a legnagyobb dugulásokat is. Az leggyakrabban használt eszközük wc dugulások alkalmával a csőgörény. Ahhoz, hogy elkürüljük a wc-nk dugulását, vagy megelőzzük, hogy legközelebb megtörténjen velünk tartsuk folyamatosan karban és amire a legjobban figyeljünk oda, hogy ne kerüljenek idegen tárgyak a csészébe, vagy ha már véletlenül belekerülnek halásszuk ki őket és ne húzzuk le. Az ilyen dugulásoknál ugyanis szinte mindig az a vége, hogy a wc duguláselhárítás a szakemberre marad.