Mosogató duguláselhárításA háztartásokban, vendéglátói egységekben gyakran előforduló probléma a mosogató dugulása. Ez nem meg lepő hisz folyamatosan használjuk, elkerülhetetlen hogy zsírok olajok, ételmaradékok, mosogatószerek, és különböző szennyeződések kerüljenek bele, és akár zsírdugók alakuljanak ki, amelyek lassan teljes dugulást okoznak. A modern kor nagy találmánya a konyha malac, ami szintén dugulást okozhat, ha nem takarítjuk rendszeresen. Ha már egyáltalán nem folyik le a mosogatója, és a házi praktikák sem hoztak megoldást, hívjon minket és gyors ingyenes kiszállással, hatékony módszerekkel, FIX árakkal azonnali megoldást nyújtunk!

A mosogató dugulás minden háziasszony rémálma:Miért nem folyik le? Miért pont most? Na, igen… a mosogató dugulás mindig a legrosszabbkor jön, és a házi praktikákkal sem mindig oldható meg. Hogy miért van ez? A zsíros szennyeződések olyan „zsírdugókat” képesek alkotni, hogy még egy dugulás elhárító szakember is hosszas harc után tudja csak a mosogató dugulást megszüntetni. Az ételmaradékok, a mosogatószerek és a meleg víz spórolásával végzett mosogatás időnként mosogató dugulást okoznak. Ha nem a szifonban van a felgyülemlett szennyeződés, akkor hívjon minket bizalommal és a mosogató dugulása rövid időn belül a múlté, és ismételten gond nélkül használhatja mosogatóját. A mosogató dugulások megszüntetésének munka menete eltérő lehet. Vannak dugulások, amelyek 5 percen belül megszűntethetők, de vannak melyek akár 1 órát is igénybe vehetnek. Minden épület más és más, így a dugulások is eltérőek. Csapatunk a mosogató dugulások elhárításában nem ismer lehetetlent! Forduljon hozzánk bizalommal!

A mosogató dugulásának okai

mosogató
A háztartásokban és a vendéglátó ipari egységekben a leggyakoribb dugulás a mosogatót érinti. Ennek nem más az oka, mint az, hogy mindennaposan használjuk, nagy igénybevételnek van kitéve. A használata során elkerülhetetlen, hogy olyan anyagok jussanak be a lefolyóba, ami eltömítheti a vezetéket. Ilyenek a zsírok, olajok, szappanok, ételmaradékok és egyéb szennyeződések. Még ha figyelünk is rá, hogy minimális mennyiség jusson be ezekből az anyagokból, akkor is ott a vízkő, ami folyamatosan rakódik és szűkíti el a vezeték keresztmetszetét egészen addig, amíg már csak a víz folyik át rajta és minden más szilárdabb, sűrűbb anyag fennakad rajta és dugulást okoz. Nagyon gyakori ok, hogy spórolás szempontjából nem engednek elég bő vízmennyiséget, csupán annyit, hogy a mosogató tálcájából a szennyeződéseket levezesse, de ott már a rendszer átöblítését a kis mennyiség érdemben nem képes elvégezni és lerakódnak, akár a vízkő. A másik hasonló hiba, mikor nem eléggé forró vízzel végezzük a mosogatást. Ilyenkor szivaccsal és egyéb eszközökkel lesúroljuk a tárgyakról az olajos, zsíros szennyeződéseket, viszont ezek nem oldódnak fel, csak a forró vízben, ezáltal ezek is le fognak rakódni, akár a kevesebb vízmennyiség használatakor. Rendkívül hasznos találmány a konyha malac, ami ledarálja a megmaradt ételmaradékokat, így azok könnyen távozhatnak a rendszerből. A mosogató féle duguláselhárítás hívások száma azonban nem csökkent, mivel a magyar háztartásokban rendkívül ritka a konyha malac.  Ha található is a mosogatóban, akkor is dugulást okozhat a rendszertelen takarítása. A rosszul beépített eszköz is okozhat dugulást. Gyakori például, hogy túl vékony csövet használnak a bekötésre. 50 mm átmérő alatt el fognak akadni benne az ételmaradékok.

Mosogató duguláselhárítás házilag

mosogató
Többféleképpen is megpróbálkozhatunk legyőzni a kisebb dugulásokat. A mosogató duguláselhárítás főleg attól függ, hogy mi okozhatta a dugulást és vajon hol lehet a probléma pontosan. Ha felszíni dugulásra gyanakszunk, akkor hatásos módszer lehet a WC pumpa használata. Érdemes ilyen esetekre egy plusz darabot tartani otthon. Ha csak a WC-ben használt van a háztartásban, akkor mosogató duguláselhárítás előtt feltétlen fertőtlenítsük és tisztítsuk le jó alaposan. Előkészületként a másik kivezetését a lefolyónak dugaszoljuk el jó alaposan. Az eldugult részt pedig engedjük tele forró vízzel, majd ezt pumpáljuk meg erősen. A Pumpálás következtében vákuum lép fel a csőben és felszakítja a lerakódásokat. A forró víz azért kell, mert közben, ha zsíros vagy szappanos a szennyeződés, akkor nagyban segít a feloldásában. Érdemes előtte még egy vödröt is berakni a mosogató szifonja alá, mert duguláselhárítás közben mikor pumpáljuk, a vákuum szétnyomhatja a szifont és leugorhat a vezetékről. Ha ez nem segít, mindenképpen nézzük meg a szifont, hiszen ez az eszköz pont arra való a bűz megrekesztésén kívül, hogy a nagyobb ételmaradékok és szennyeződések itt akadjanak fenn. Tehát csak megfogunk egy vödröt és betesszük a szifon alá. Ezután kitekerjük és széthúzzuk a csövet. Ha valóban itt történt a dugulás azt látni fogjuk a szifon tartalmából. Tisztítsuk meg, majd szereljük vissza és próbáljuk ki a rendszert, hogy sikeres volt-e a mosogató duguláselhárítás. Ha egyik házi praktika sem vált be a kettő közül, akkor a dugulás mélyebben van, mint amit a pumpával és a szifon által el tudtunk volna érni. Ilyenkor különböző bolti és házi vegyszerekkel próbálkozhatunk meg, mielőtt szakemberhez fordulunk.  

Szódabikarbóna a dugulás ellen

A mosogató duguláselhárítás házi vegyszere a szódabikarbóna és az ecet. Egy pár kanállal tegyünk az eldugult lefolyóba, majd öntsünk rá forró vízbe tett ecetet. A két anyag interakcióba lép és habzani kezd a kagyló kivezető nyílása. Ilyenkor dolgozik a szer, várjuk meg, hogy abbahagyja. Ez általában egy fél óránál nem több. Ha végzett öblítsük le forró vízzel. Ez a módszer főleg akkor hatásos, ha vízköves, illetve zsíros dugulás áll fenn. Ha egyik megoldás sem jött be, hívjon szakembert! Hiszen a komolyabb duguláselhárítás munkák speciális gépeket és szakemberekei tudást igényel.