Fő Csődugulás duguláselhárításA fő csődugulások tünetei épület típusokként eltérőek lehetnek. Családi házaknál okozhatja többek között a főcső eldugulását az emésztőrendszer telítettsége, az udvaron lévő fák gyökérzete, ami okozhat a főcsőben sérülést, így a talaj bemosódik az esőzések végett a csőrendszerbe. Utóbbi esetében, ha igazolódik a gyökeres rendszer, fel kell tárni a lehetséges csőszakaszt és ki kell cserélni a fő vezeték problémás szakaszát. Főcső dugulások nagy részét a rendszerbe került nehezen lebomló papírok, törlőkendők, felmosó rongyok, szivacsok és más idegen tárgyak is gyakorta eltömítik. Biztosak lehetünk benne, hogy ha a házban semmi nem folyik le, vagy a padlóösszefolyón jön vissza a szennyvíz fő csődugulással gyűlt meg a bajunk. Minden esetben bízza szakemberre a dugulás megoldását, hisz ezt már csak modern gépekkel lehet elhárítani.

főcső duguláselhárítás
A főcső dugulások elhárítására a dugulások nagyságától függően más és más gépi munkafolyamattal hárítható el. Ha a főcső dugulása megoldható gépi spirálozással, akkor egy egyszerűbb dugulással találkozunk. Sajnos nem ritka, hogy a dugulás olyan nagymértékű, hogy egy kicsit költségesebb eljárást kell használnunk egy magas nyomású berendezéssel úgy nevezett WOMÁVAL. A munkavégzés alatt sokszor kiderül, hogy többször járt már duguláselhárító, aki csőgörénnyel megoldotta a problémát. Ilyenkor már sejtjük a baj okát hisz a spirálozások alkalmával a duguláson csak egy lyukat sikerült fúrni, ami időről időre visszadugul a szennyeződés és a dugulás pedig csak nőtt és nőtt. A magas nyomású mosónak a nagy előnye, hogy a gépi spirállal ellentétbe nem csak egy lyukat fúr a duguláson hanem, a cső teljes átmérőjében teljes felületén képes a nagynyomású berendezés letakarítani a lerakódott szennyeződést. Ez a berendezés olykor hosszú összeállt lerakódásokat képes kihúzni a főcsőből, amely nem kis meglepetést okoz a tulajdonosoknak. Nem ritka az sem, hogy a főcső dugulás elhárítás során gyökérzettel benőtt rendszerrel találkozunk. Ez esetben egy kamerás vizsgálat után a problémás csőszakasz kicserélése az egyetlen megoldás a dugulás megszüntetésére. A főcső dugulás mindenképpen szakmai felkészültséget igényel és nem utolsósorban megfelelő gépi segítséget.

A főcső eldugulásának okai

Ha otthonában azt tapasztalja, hogy egyik lefolyón sem folyik le a víz vagy a padlóösszefolyón jön fel, akkor biztos lehet benne, hogy a főcső dugulása a probléma. Ugyanez a helyzet, ha többen laknak együtt egy lakásban vagy házban és a másoknál leengedett víz önöknél jön vissza a lefolyókból. Okai minden épület típusnál más és más lehet. Családi házaknál a leggyakrabban az emésztőrendszer telítettsége okozza ezt a problémát. Meglepő, mégis gyakori, hogy a kertben lévő gyökérzet rongálta meg a főcsövet így a talaj bemosódik a rendszerbe az esőzések alkalmával. Ha sajnos beigazolódik, hogy a gyökerek a hibásak, akkor a főcső duguláselhárítás érdekében fel kell tárni a lehetségesen sérült csatorna szakaszt és ki kell cserélni a megsérült részeket. Gyakran okoznak ilyesfajta dugulást a rendszerbe kerülő nehezen lebomló anyagok, mint például szivacsok, felmosó rongyok, törlőkendők, papírdarabok és más idegen tárgyak.

A főcső duguláselhárítás nem ajánlott házilag megoldani. Ez egy komoly probléma, csak speciális eszközök használatával szüntethető meg. Ilyen esetekben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

A főcső duguláselhárítás formái

A főcső duguláselhárítás nagyságától, helyétől, okától és összetettségétől függően más és más speciális eszközzel és munkafolyamattal végezhető el. Például egy kisebb, egyszerűbb dugulásnál megoldható a helyzet gépi spirálozással. Ez általában a legegyszerűbb és költséghatékonyabb. Viszont gyakori sajnos, hogy ennél jóval nagyobb a baj. Ilyenkor már a főcső duguláselhárítás egyik költségesebb megoldására van szükség, mint például a magasnyomású speciális berendezésre a WOMÁRA. A legtöbbször mikor be kell vetni a magasnyomást, már történt előtte egy főcső duguláselhárítás csőgörényel akár a dugulást meg is szüntetve egy ideig. Azonban a spirálozással abban az esetben, ha újra dugulás áll fenn, csak egy lyukat sikerült fúrni az eltömődött részen. Ilyenkor idővel újra eldugult, ahogy az adott szakaszon a vezetékben ismét lerakódik a többihez a szennyeződés és addig szűkül az átfúrt lyuk, amíg el nem dugul ismét. A gépi spirálozással szemben az a hatalmas előnye a WOMA magasnyomású eszköznek, hogy nem csak egy lyukat fúr a nagyobb eldugult részeken, hanem teljes átmérőjében kinyomja a vezetékből az összes lerakódott szennyeződést. Képes akár összeállt, egészen hosszú szennyeződést is kimosni, amik a sokat látott szakembereket is meglepi néha.

Ha a gyökérzet nőtt bele az elvezető rendszerbe, akkor a főcső duguláselhárítás több fajtája ismert. Ilyenkor az első és legfontosabb dolog, hogy megtaláljuk az adott szakasz helyét. Ezt a csatorna kamerás vizsgálatával visszük véghez. Ha már megtaláltuk felmérjük a gyökerek nagyságát. Ilyenkor több lehetőség is fenn áll. Ha hozzávetőlegesen vékony gyökérzetről beszélhetünk, akkora a gépi spirálozóra is fel lehet szerelni gyökértelenítő fejet. Ezzel viszont tényleg csak a kisebb gyökerek ellen lehet megoldás. Nagyobb gyökérzetnél a WOMÁHOZ egy nagyobb és erősebb gyökértelenítő fejet érdemesebb csatlakoztatni. Az előző két módszer viszont nem biztos, hogy a legjobb választás, hiszen ilyenkor a gyökérzet megrongálta a csőrendszert. Ezért, ha a gépekkel a dugulás orvosolható is ideiglenesen, érdemesebb helyette vagy később, ha erre lehetőség van a sérült, gyökerekkel benőtt csatorna szakaszt kiásni és kicserélni. Hiszen ezt a részt már megrongálta a gyökérzet, a cső fala megsérült így beszivároghat a talaj ezzel újabb dugulást okozva, vagy szét is törhet a vezeték a gyökerek továbbnövésétől. Előnye, hogy ilyenkor egy új, minőségi csőrendszer kerül a helyére és eltüntetve a közeléből a gyökérzetet nagy esély van arra, hogy jó ideig nem lép fel dugulás a főcső ezen szakaszában, ellentétben azzal, ha a speciális gépekkel kivágjuk az adott részen a gyökereket és esélyesen ezután újra dugulást fog tapasztalni és újra ki kell hívnia a szakembereket és általában a végső művelet mindig az benőtt csatorna kicserése. A főcső duguláselhárítás tehát egy összetett és speciális gépet igénylő feladat. Ahelyett, hogy feleslegesen időt, pénzt és ideget öl a főcső duguláselhárítás megszüntetésére, inkább forduljon egyből szakemberhez.