Miért fontos a teljes fürdőszoba karbantartás?

Mindennapos használata során olyan anyagok jutnak a lefolyókba, mosógépekbe, amelyektől idővel eldugulnak, rossz szagot árasztanak vagy elromlanak. Általában a teljes fürdőszoba karbantartás alkalmával azokat a részeit tisztítjuk meg, amelyek láthatóak számunkra: a mosdó, zuhanykabin, kád, WC azon felszíni részeit. Viszont ez sajnos nem bizonyul elégségesnek, hogy ezzel megelőzzük a dugulásokat és megőrizzük normális működésüket. Ezért a fürdőszoba karbantartás teljes egészéről adunk egy leírást önöknek.

A zuhanyzó és a fürdőkád karbantartása:

A kádaknál a leggyakrabban olyan szennyeződések és anyagok okoznak problémát, mint a haj, vízkő és a tisztálkodó szerek maradványai. A legtöbben azt hiszik elég használat előtt és után kimosni a kádat és a lefolyónyíláson fennakadt hajszálakat és egyéb dolgokat kiszedni. Tévesen csak akkor foglalkozunk a lefolyó vezeték részével, mikor már eldugult, vagy a dugulás jelei mutatkoznak. Tanácsos legalább havonta egyszer elvégezni egy kis tisztító műveletet a teljes fürdőszoba karbantartás alkalmával: öntsünk a nyílásba valamilyen lefolyó tisztítót, vagy szódabikarbónát, amire ecetet öntünk. Az ecet és a forró víz kitisztítja a lefolyónkat és eltünteti a nem látható szennyeződéseket a kádunkból, így elkerülhetjük a dugulást. Vegyszerek használatakor ne felejtsünk el használni gumikesztyűt és gondoskodjunk a folyamatos szellőztetésről. A zuhanyzónk lefolyójának tisztítását hasonlóképp végezzük, mint a kádnál. Viszont itt nagyobb figyelmet kell fordítani a vízkőtelenítésre. A háztartásokban kialakult és megszokott módszerek vannak a vízkő eltávolítására, azonban egy nehezen takarítható részt általában kihagynak. Ez pedig nem más, minta zuhanyrózsa. Pedig, ha rendszeresen megtisztítjuk a vízkőtől, akkor nem kell újat venni, mikor elzáródik tőle és még esztétikus is marad, mint a zuhanyzó többi része. Egy gyors és egyszerű trükkel időt és energiát spórolhatunk. Töltsünk egy zacskóba vízkőoldót, vagy ecetet és húzzuk rá a zuhanyrózsára úgy, hogy a folyadék ellepje a zuhanyfejet, majd egy befőttes gumival rögzítsük a nyakához. Hagyjuk, hogy leoldja a teljes vízkövet, majd egy szivaccsal könnyedén tisztára törölhetjük. Esetleg az apróbb résekhez használhatunk fogkefét. Ezzel az egyszerű folyamattal új állapotában tarthatjuk a zuhanyrózsánkat.

Mosdó, mosógép és padlóösszefolyó karbantartása:

Általában a mosdó a fürdőszoba legtöbbet használt része és ezt is szoktuk a leggyakrabban takarítani. Viszont itt is általában csak a kagylót és a lefolyó nyílását tisztítjuk meg a vízkőtől és egyéb szennyeződésektől. Viszont mikor rossz szagot áraszt vagy eldugul, akkor döbbenünk rá, hogy bizony a mosdó alatti szifon is tele van szennyeződésekkel. Ekkor persze szétszereljük és kitakarítjuk, viszont ilyenkor már összegyógyulhat a vízkőtől vagy az egyéb anyagoktól és megsérülhet szétszereléskor. Ilyenkor sajnos a karbantartás hiány azt szüli, hogy új szifont kell vennünk. Ajánljuk, hogy tartsuk karban itt is a lefolyót pont úgy, mint a kádnál és zuhanyzónál, ezzel elkerülhetjük a kellemetlen szagokat. A szifont is érdemesebb rendszeresen szétszedni és kitisztítani, mintsem megvárni, amíg eldugul. Jobb és kifizetődőbb megelőzni a bajt egy kis karbantartással, mint váratlan problémákba ütközni. A mosógépünk szinte termeli a szennyeződéseket a lefolyórendszerünkbe. Folyamatosan zsíros öblítő maradványt, mosószert és egyéb anyagokat tol a lefolyó rendszerbe. Ajánlatos legalább havonta egyszer ecetet tölteni a mosógépbe és ruhák nélkül egy 95 fokos főző mosást elindítani. Így a mosógépet is kitisztítjuk és a lefolyót is átmossuk, amivel megelőzhető a dugulás. A fürdőszoba és ezáltal a teljes karbantartás legfontosabb része a vízelvezetés és a kellemetlen szagok elzárása szempontjából a padlóösszefolyó. A kiáramló bűz előjele lehet a megtapadó szennyeződésnek. Gumikesztyűt használva vegyük le a padlóösszefolyó rácsát. Távolítsuk el az ott rekedt szennyeződéseket, majd lassan töltsünk bele forró vizet, erre adagoljunk ecetet is, hogy még hatékonyabb legyen a tisztítás. Tehát a teljes fürdőszoba karbantartás nem csak a szemmel jól látható részeiből áll, hanem a működése szempontjából fontos helyekből is. Tisztítsuk ezeket is rendszeresen és nagy eséllyel nem lesz gondunk a későbbiekben.