Csőtörés utáni szivattyúzás!

Szivattyúzás
Csőtörés bárhol előfordulhat és bármiko, és szükség lehet szivattyúzásrar. Erre nem lehet felkészülni. Ha lakáson belül történik akkor általában nincs szükség szivattyúzásra, mert akkor még van lehetőség a pincében vagy az udvari vízórában a víz elzárásra, hogy ne keletkezzen még több felesleges víz. Ám ha olyan helyen történik a csőtörés ahol nem egyszerű a víz elzárása, mert vagy a vízművekre kell várni, vagy olyan helyen van az elzáró, ahova nem tudunk bejutni, akkor bizony elég sok víz keletkezik aminek a nagy részét szivattyúval, szivattyúzassal a legkönnyebb eltüntetni. Általában pincékben, garázsokban vagy szuterén lakásokban fordul elő ilyen probléma, és hívnak bennünket szivattyúzni. Elmesélek egy történetet ami a minap esett meg, késő délután este felé egy kétségbeesett női hang hívott fel, hogy a fő víznyomócső kilyukadt és kb 200 m2-en áll a víz és szépen kér minket arra, hogy segítsün!. Szivattyúzni is kell, és a csőtörést megoldani. Az anyagi kár már így is jelentős mert ami a pincében volt az mind elázott( fontos papírok, elektromos holmik, bútorok stb

Mi történt miután megérkeztünk?

Egy órán belül a helyszínre érkezve észleltük, hogy tényleg nagy a baj és ráadásul a csőből még mindíg elég szépen ömlik a víz a helységbe. A két szivattyúnkat elhelyeztük az általunk vélt két legmélyebb ponton és tűzoltó tömlőkkel megkezdtük a szivattyúzást. A csővezetéken lévő elzáró sajnos nem működött az idő vas foga rajta is nyomokat hagyott, így a víz kizárás nem volt lehetséges. Kis fejtörés után a kocsiban kutatva ideiglenes megoldást találtunk, kreatívan a csövet befoltoztuk. Most már eredményesen folytathattuk a szivattyúzást. Itt kell megjegyeznem azt az aprócska fontos tényezőt, hogy fontos először a hibát, csőtörést elhárítani akár csak ideiglenesen ha csak úgy lehet, és utána megkezdeni a szivattyúzást, mert külömben egy végtelen szivattyúzás venné kezdetét. 200 Nm-ről eltűntetni akár csak 5 cm magas vizet nem egyszerű feladat, ugyanis a legtöbb pince mint ez is egyenetlen és küszöbökkel határolt így a végén már hólapátokkal kellett a vizet a szivattyúk felé terelni.
4 óra hosszas szivattyúzás után sikerült a víz nagy részét eltűntetni! A megrendelő elégedett!
Ebből a kis történetből az a tanulság, hogy néha érdemes átvizsgálni, vagy vizsgáltatni a pincében szabadon lévő csővezetékeket, nincs e rajtuk rozsda vagy kezdődő lyuk, hisz ezek korroziók komoly csőtörés előjelei lehetnek.