a legjobbak

Miért mi vagyunk a legjobbak?Tanulható a vízszerelő szakma, hány évig tanul egy vízszerelő?
Mikor duguláselhárítóra vagy vízszerelőre van szükségünk, és szakembert keresünk, még nem is sejtjük milyen nehéz dolguk van hisz gombaként szaporodtak az elmúlt években az e fajtavállalkozások. A sok cég kínálatából, hogy is válasszunk? Szeretnénk egy igazán jó szakembert, megfizethető árakkal! De mitől jó egy vízszerelő, és ki is valójában a jó szakember?

A vízszerelés tudományát alapszinten elsősorban szakiskolák képzésein kezdhetik el elsajátítani a vízszerelő szakma iránt érdeklődők. Pár évtizeddel ezelőtt víz, gáz, fűtés szakirányú szakmunkás képző iskolák várták a diákokat, melyet nappali tagozaton oktattak, megfelelő gyakorlati óraszámot, és helyet biztosítva a diákoknak. 3 plusz 1-2 éves képzések álltak rendelkezésre, hogy mint elméleti, mint gyakorlati szinten vízszerelő szakembereket neveljenek az intézmények.

Majd idővel és a szakma fejlődésével és a gépészeti technikák megjelenésével épületgépészek elnevezést kapta ez a szakma, így ma már épületgépész szakvizsgával rendelkeznek az új nemzeték vízszerelői. Egy jó vízszerelőnek tisztában kell lenni egy adott épület teljes gépészetével, hogy az adott helyen mi, miért, és hogyan kerülhetett kiépítésre vagy új építkezés esetén, hogyan fog kiépítésre kerülni. A problémák megoldásához, a régi kivitelezési hibák felismeréséhez nagy szakmai elméleti és gyakorlati tudás szükséges. Napjainkban már felnőtt képzésre is lehetőség van,2 éves OKJ tanfolyamok indulnak, a felnőtt korosztály számára. Ne felejtsük el, hogy egy iskola elvégzése egy vízszerelő szakmunkás bizonyítvány, még közel nem elegendő ahhoz, hogy szakmailag sikeres vízszerelő váljon belőlünk, de mindenképpen elengedhetetlen alap a további szakmai fejlődéshez.
 • Partnerünk:

  Duguláselhárítás Ráckeve:

   duguláselhárítás ráckeve

  Ráckeve egy kisebb település Pest megyében Budapesttől kb 1 órányira. Mivel nem csak Budapesten vannak cégek hanem vidéken is ezért ne a Budapesti duguláselhárítót válassza hanem minket aki Ráckevén dolgozik. Vízvezeték szerelő cégünk Ráckevén található és 50km-es körzetben dolgozunk. Fő profilunk a duguláselhárítás de a csőtöréssel is tökéletesen boldogulunk. Mivel nem Budapesti árakkal dolgozunk ezért áraink olcsók és 30 nap garanciát adunk minden elvégzett munkára. Tekintse meg weboldalunkat: duguláselhárítás ráckeve és győződjen meg róla, hogy az áraink és mi is olcsók és megbízhatóak vagyunk.

 • Partnerünk:

  Mestervirág virágküldő szolgálat

  Mestervirág virágküldő szolgálat

   

  Szerelmes egy lányba, de nem meri megszólítani? Sebaj, a virágküldés erre is megoldás! A virágcsokor mellé elküldheti személyes üzenetét a Hölgynek, így biztos lesz a siker. A virágrendelés leadásakor megírja az üzenetet, a virágfutár azonnal szállítja a virágcsokrot! A Mestervirág virágküldő szolgálat olcsó, mert a virágküldés Budapest kerületeibe csak 990 Ft. Virágcsokor szülinapra, névnapra és bármilyen alkalomra küldhető, a virágcsokor a legszebb ajándék egy nő számára!

 • Partnerünk:

  Eladó weboldalak, hirdetések:

   www.elado-weboldal.reklam.hu

  Egy teljesen ingyenesen használható hirdetési rendszer ahol vásárolhat vagy eladhat. Miért is j ez? Azért mert ha felépítette a vállalkozását évek alatt de váltani szeretne mert beleunt vagy éppen másba kezdene, akkor nem kell a befektetett munkának kárba mennie. Vannak befektetők akik működő cégeket, weboldalakat vásárolnak fel, na Őket kell megcélozni. A www.elado-weboldal.reklam.hu azért jött létre, hogy megkönnyítse az eladást és a vásárlás menetét, teljesen ingyen.

 • Partnerünk:

  Wc duguláselhárítás áraink 2017-ben!

  Wc duguláselhárítás ár

  Eldugult a wc-je? Először is nem akar kiadni érte nagy összeget? Megpróbálná maga megoldani? Cégünk segít! A weboldalunkon elolvashatja, hogy mik a lehetőségei, ki is próbálhatja és ha semmi sem jönne össze akkor maradunk mi. Manapság egyre gyakoribb probléma a dugulás a lakásban sajnos de megelőzhető ez fontos megemlíteni. Ez olyan mint az elhízás ha odafigyelünk akkor nem lesz semmi probléma. A wc duguláselhárítás ár nagyon sok mindentől függ és ahány rendszer annyi féle árat lehet mondani de nem nálunk! Nálunk fix árak vannak így nem fogja meglepetés érni, ezt garantáljuk.

 • Partnerünk:

  SarkadiSeo az online marketing royal flush-e!

  online marketing ügynükség

  Az online marketing manapság már mindennapos a nagy cégeknek és egyre inkább a kis vállalkozások is követik a példájukat. Az internet óriási és ha nem teszünk ellene akkor sosem fogják megtalálni a weboldalunkat a látogatók. Azokat fogják megtalálni aki nap mint nap az online marketinggel segíti az online megjelenését. A SarkadiSeo az online marketing ügynükség nagy ásza, igaz még nem ismert de gombamód növekszik a kisvállalkozók vállán. Arra törekszünk, hogy minden kisvállalkozónak legyen weboldala és bevétele online.


Mit kell megtanulnia a jó vízszerelőnek?


A vízszerelés fogalma nem merül ki abban, hogy csöpög a csap, cseréljük ki a csaptelepet, vagy szereljünk fel egy golyós csapot. a vízvezeték szerelőnek (vízkészülék szerelő, épületgépész) ismernie kell:
Mérés
 • az épületgépészeti feladatokat, technológiákat,
 • a csőszerelési feladatokat, kiépítését, helyre állítását,
 • a szükséges berendezések vegyi vagy tisztító berendezések beépítését és karbantartását,
 • a szennyvízelvezetést, annak kiépítését, és gyűjtését,
 • épületek víztelenítését és annak nyomás alá helyezését,
 • épületek esővíz elvezető rendszereinek a kiépítését, kivitelezését,
 • a szivattyúk, tűzvédelmi berendezések, nyomás szabályzó berendezések beszerelését,
 • összeszerelését, karbantartását,
 • a különböző berendezések bekötését a szenny illetve a csatornarendszerbe,v
 • a vízszerelvények ismeretét javítását, szerelését, üzembe helyezését,
 • a lefolyó és szennyvíz elvezető szerelvények ismeretét, azok javítását, állapot felmérését,
 • a lefolyó és szennyvíz szerelvényeket, annak tisztítását gép úton is, javítását, cseréjét,
 • a karbantartó gépeket, és azok tisztítását,
 • vízmérő szerelést,
 • javításokhoz, feltárásokhoz szükséges gépek berendezések ismeretét, annak használatát
A fent felsoroltakból látszik, hogy az igazi szaktudás elméleti alapjai mellett sok év változatos több területen megszerzett gyakorlati tapasztalás eredményeképpen válhat az ember igazi vízszerelő mesterré, amit a szakmában eltöltött évek alatt folyamatosan tanul a szakember egészen a nyugdíjazásáig.

Miért foglalkoznak a vízszerelők csak BIZONYOS szerelési munkákkal?


Előző cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy a vízszerelés csőhálózat szerelés és az épületgépészet mennyire sok mindent magába foglaló szakterület. Talán van olvasóink között olyan, aki találkozott már olyan problémával, amikor vízszerelőt keresett egy adott feladatra és szerelés közben felmerült egy olyan kivitelezési vagy az idők során keletkezett hiba, amit a teljes megoldás érdekében orvosolni kéne, de a felismerése után azt mondta a vízszerelő, hogy ezzel ők nem foglalkoznak, és másik céget kell keresnie. Nézzünk erre egy egyszerű példát.

Alig folyik a víz a csapból! Számos oka lehet… Elvízkövesedett a csaptelep, elvízkövesedett a csővezeték vagy a rendszerben valamelyik szerelvénynél szűkület alakult ki a vízkő lerakódás, rozsda vagy bár mely más szennyeződés miatt. Nem megfelelő a nyomás.

Megérkezik a választott vízszerelő emberünk egy egyszerű csaptelep cserére, esetleg kicseréli azt a csőszakaszt, ami problémát okozhat. De az új csapunkból még mindig alig folyik a víz! Vízszerelőnk ben felmerül, az esetleges nyomásbéli, épületgépészeti hiba, amivel ő gyorsszervizesként nem foglalkozik, és valóban el volt vízkövesedve a csapunk és a cseréje igen csak indokolt volt, egy új csappal és a még fent maradó problémával Ő odébb áll, mi pedig ismételten vízszerelőt keresünk, de olyat, aki az épületgépészet területén otthon van.

Nem értjük, hogy miért nem folyik még a víz rendesen a csapból hisz járt nálunk egy vízszerelő!


Tisztában kell lennünk azzal, hogy nem minden vállalkozás foglalkozik épületgépészettel, feltárási munkákkal, nagyobb bonyolultabb munkák elvégezésével. ennek azon egyszerű oka lehet, hogy kis létszámú csapattal dolgoznak, vagy nem rendelkeznek elegendő tapasztalattal, szaktudással, esetlegesen szerszámokkal, gépparkkal, vagy szolgáltatások csak egy bizonyos területre koncentrálódik.

Az orvos tudományhoz tudnám hasonlítani ezt a szakterületet. Sok szakterületre lehet bontani a gyógyítást így szakorvosok látják el a különböző betegségekben szenvedőket. Ugyan akkor minden orvos rendelkezik az általános betegség ismertetekkel és az emberi test működésének ismeretével, mert ezen alapok szükségesek ahhoz, hogy ellássák választott szakorvosi feladatukat.

A vizes szakmai is hasonló képen alakul szerelünk, javítunk, karban tartunk. Ki ezen ki azon a területen. Tapasztalhatjuk, hogy a kis vállalkozók egy része speciálisan kiválaszt egy két területet (Pl: csőtörés, vízszerelés, vízfűtésszerelés, dugulás elhárítás, tűzvédelem, szivattyújavítás, csatornázás, vízóraszerelés, ipari nagyátmérőjű csőhálózat építés, szennyvízszippantás és szállítás) és kimagasló eredményekkel működik. A másik része, aki mindenhez ért és semmihez sem, amit jobb, ha nem tapasztalunk meg. Vannak vállalkozások, akik valós szakértelemmel és szakemberekkel megállják a helyüket a vízszerelés egész területén.

Véleményünk szerint az a fontos, hogy minden vízszerelő szakember csak azzal foglalkozzon, ami az erőssége, és ha van rá mód olyan kapcsolatokkal rendelkezzen a szakmán belül, ahol olyan szakmabeli vállalkozásokkal ápol szoros együttműködő kapcsolatot,akikkel együtt működve minden összetett munka maradéktalanul és magas színvonalon akár együttes erővel megoldható.

Miért jobb az egyik vízszerelő a másiknál?

Mester Ez aztán egy igen csak szubjektív és egyben relatív kérdés! Mert ugye kinek mi a jó?

Felmerül a kétely, hogy egyáltalán jobb e vagy csak más? Esetleg a mi igényeink magasabbak vagy alacsonyabbak? Minden esetre valóban érdemes bizonyos szempontokat megvizsgálni, és mérlegre tenni a tapasztalatokat, e kérdés kapcsán.

Számos összehasonlítási alapot kell figyelembe vennünk! Mindannyian bízunk benne, hogy minden vízszerelő vállalkozó mögött nagy szakértelem áll. Ha ez valóban így van, akkor minden vízszerelő vállalkozás jó csapattal, válogatottan jó szakemberekkel dolgozik. Ha ez is így van akkor minden csapat eléggé motivált és elhivatott a szakmája iránt. Ha ez is így van, akkor minden vállalkozás fejlett technikával és gépparkkal dolgozik. Végül, de nem utolsó sorban, ha ez is a helyén van, akkor az áraik is nagyon kedvezőek. Ez nagyon jó volna! De azt tapasztaljuk, ez nem mindig van így, és sokunk saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen minőségi különbségek vannak vízszerelő és vízszerelő között.

Víz szerelőben nincs hiány a piacon, számos vállalkozás kínálja szolgáltatásait, éjjel nappal, azonnali ingyenes kiszállással, tartósan alacsony árakkal, speciális berendezésekkel.

 • Majd azt tapasztaljuk, hogy egy éjjelen, egy iszonyú csőtörés közepette hiába hívjuk a kiválasztott vízszerelők telefonszámát az vagy nem elérhető, vagy senki nem veszi fel azt.
 • Ünnepnapon, hosszúhétvégén, ha még is felveszi a non-stop hívható telefonos elérhetőségét… sajnálattal tudatja, hogy 2-3 nap múlva tud csak a helyszínre érkezni.
 • Esetleg egy előre megbeszélt időpontban hiába várjuk a vízszerelőt, aki bekötné, a mosogatógépünket Ő nem érkezik meg és telefonon sem értesít bennünket az elmaradásáról.
 • Vannak vízszerelők, akik valóban készségesen állnak az ügyfelek szolgálatára a nap 24 órájában majd olyan plusz költségek vagy magas árak szerepelnek a végszámlán, hogy csak kapkodjuk fejünket, amikor ezzel szembesülünk, majd az első sokk után azzal vigasztaljuk magunkat, hogy valóban hamar a helyszínre ért és elvégezte a számunkra fontos munkát.
 • A szomszéd mesélte, hogy eldugult a mosogatója és 3 vízszerelő, duguláselhárító járt nála és nem tudta megoldani, és fogalma sincs, kihez forduljon.
 • Hallottunk már olyanról is, hogy egy kiváló vízszerelő cég kollégája nem volt túl udvarias, és még ráadásul figyelmetlenül kifelejtett szerelés közben egy tömítést és elázott a fél lakás.
Az ilyen és ehhez hasonló negatív élményekkel gazdagodott emberek, tisztában vannak azzal, hogy miért jobb az egyik vízszerelő a másiknál. Hogy mennyire fontos a szakmai háttér, a gyors problémamegoldó képesség, a szakmai alázat, az udvarias fellépés, és a korrekt árképzés.

Így azt ajánljuk Önnek, ha igényeinek megfelelő jó vízszerelő szakembert talált őrizze meg elérhetőségét, ha módja van, rá ne kísérletezzen új és új szerelők felkutatásával, mert ismeri a mondást „Nem minden arany, ami fénylik!” … „ Járt utat, járatlanra ne cserélj!”