A tél és a mínuszok hatása a cső hálózatraA kemény hideg tél, sok gondot okozhat a lefolyó rendszerekben. Ha beköszönt a tartós -10, -20 cellziusz fok gyakorta fagydugók alakulnak ki, vagyis befagy a vízvezeték. Az elfagyások leggyakrabban a ház közelében, külső szakaszon, hideg pincében, vagy fűtetlen helyiségben fordul elő.

Miért fagyhat el a vízvezeték?

hőmérő
Az elfagyások kialakulását nem megfelelő mélységben lefektetett csővezetékezés,és a csövek szigetelésének hiánya, esetleg a be nem fűtött helyiség okozza, na meg persze a nagyon zord hideg.

Mi fagyhat el?

El fagyhat a WC, mosogató, kád, hideg melegvíz csővezeték, kerticsap, vízóra. Bárhol is alakul ki fagyás, ha megoldható, amit egy vízvezeték szerelő meg tud Önnek mondani, melegítéssel meg kell szüntetni a fagydugót. Ha az elfagyott rész szabadon futó, hozzá férhető helyen van gázlámpával, infravörös hősugárzóval melegíteni kell, hogy a befagyott rész kiolvadjon, majd később is gondoskodni kell ezen szakasz melegen tartásáról, míg a fagyok tartanak, majd a jobb idők beköszöntével lekell szigetelni a rendszert, vagy modern fűtőszállal kell körbetekerni.

Mint minden területen itt is a megelőzés a legfontosabb, hogy ne fagyjanak el a rendszerek. Gondoskodni kell a megfelelő vízvezeték szigetelésről, a helyiségek fűtéséről, tartályok 20% os sóoldat használatáról, megfelelő víznyomásról. Ha a vízvezetékekben befagyott víz tágulásnak indul szétroppanthatja a csövet, amely olvadás után, komoly külső, belső károkat okozhat. Nagyon fontos a nyaralók, hétvégi házak teljes víz mentesítését Ki kell nyitni a kerticsapot, el kell zárni a fő elzáró csapot, és a házba meg kell nyitni minden csapot, hogy a víz kifolyón a rendszerből. A biztonság kedvéért célszerű fagyállót önteni a fajanszokba, lefolyókba. Figyeljünk oda a WC tartályok és a bojlerek kiürítésére is
fagy


Ha egy elfagyott vezeték szétdurran rengeteg víz képes rövid idő alatt elfolyni, akár alá mosva a házunkat. A téli időszakban sokszor találkozunk fagyás és dugulás kombinácuójával.Ügyfeleink nem értik az elfagyás okát hisz az elmúlt években még nem fordult elő náluk. Tisztában kell lenni azonban azzal, hogy egy félig kialakult, részleges dugulás végett, a lefolyó rendszerben sokkal kisebb nyomással áramlik a víz, hiszen a lerakódás gátolja a víz útját, sebességét. Éppen a lassabb víz áramlás miatt alakul ki a fagyosodás ami a múlt években soha nem fordult elő.

Mivel a víz hatalmas károkat tud okozni így a jég is! VÉDEKEZZEN!!! Ha pedig elfagyott forduljon haladéktalanul vízszerelő szakemberhez!

Milyen lesz az időjárás?

Felhőkép Hőtérkép Széltérkép