Trisó

A trisó, mint hatékony lefolyó tisztítószer

Van egy sokkal olcsóbb és legalább ugyanannyira hatékony lefolyó tisztítószer, mint a márkás, drága bolti társai, amelyeknek általában elég erős környezetszennyező hatásuk is van. Ez pedig nem más, mint a trisó. De mi is az? Pontosan a foszforsav nátriummal alkotott sója, a trinátrium-foszfát. Kristályos, fehér színű és általában por alakban kapható anyag. De ami ennél fontosabb, hogy a trisó egy környezetbarát és nagyon hatásos lefolyó tisztító, vízkő oldó és víz lágyító szer. Az élelmiszeriparban és a vegyiparban is alkalmazzák a magas zsíroldó és tisztító hatása miatt. Régen a háztartásokban is nagyon népszerű volt pont ezen okokból, valamint az olcsó ára és széleskörű felhasználhatósága miatt. A mostani ára is csupán pár száz forint és remekül felhasználható a mosógép vízkőtelenítésére, mosdó és mosogató lefolyó dugulása megelőzésére és elhárítására, valamint a szifonok dugulásakor. De akár bármilyen zsíros, olajos szennyeződés eltávolítására vagy vízkő tisztítására is alkalmas.

A trisó felhasználási lehetőségei otthon

A mosogató és mosdó lefolyóvezetékei és más lefolyóvezetékek, valamint a mosogató szifonja gyakran dugul el zsíros szennyeződésektől, esetleg mosogatószerektől. A trisó magas zsíroldó képessége miatt alkalmas az ilyen dugulások megelőzésére és elhárítására. Vannak helyzetek, mikor maga a vízkő már olyan réteget képez a lefolyóban, hogy annyira leszűkül, ami már nem engedi át a kisebb szárazanyag tartalmakat sem és így dugulást eredményez. Szerencsére a vízkő oldására is kiválóan lehet alkalmazni. Pont ezért népszerű a mosó és mosogatógépek tisztítása során. Itt egyszerre a vízkövet is feloldja, ezáltal karbantartja és meghosszabítja a gép élettartamát, valamint a zsíros szennyeződésektől is megtisztítja. Tehetünk vele egy próbát WC duguláskor is, de ezen a téren sajnos nem annyira hatékony. Egy kisebb dugulással talán elbír, de egy komolyabbal már nem bír el. Valamint vízkövet és zsíros szennyeződéseket bárhol tisztíthatunk vele az otthonunkban, hiszen nem egy erős lúgról van szó és környezetbarát is.

Hogyan alkalmazzuk a trisót dugulás elhárítására?

Mosogató és mosdó lefolyóvezeték eldugulásakor először ellenőrizzük a szifonunkat. Szedjük szét és tisztítsuk ki. Sok esetben a szifon eltömődése okozza ezeket a dugulásokat, illetve kiszedve innen el tudjuk érni a dugulás helyét. Azonban, ha ez nem így van, akkor jöhet a Trisó. Szereljük vissza a szifont. Ezután tegyünk pár kanál trisót a lefolyóba majd öntsünk rá 1-2 liter forró vizet. A lefolyót dugaszoljuk be, hogy a trisó és a forró víz kölcsönhatásából keletkező gőzök is dolgozni tudjanak a vezetékben. Hagyjuk így állni egy éjszakát, majd reggel újra öblítsük le 1-2 liter forró vízzel. Ezzel remélhetőleg elhárítottuk a lefolyónk dugulását. Ha nem, akkor érdemes szakembert hívni, mert komolyabb a probléma, mint vízkő és zsíros anyagok lerakódása. Ugyanezt a folyamatot végezzük el havonta, vagy komolyabb igénybevétel esetén két hetente, ha karban akarjuk tartani a lefolyóvezetékeinket és meg akarjuk előzni a bajt. Mosógépeknél és mosogatógépeknél kicsit más a helyzet. Itt zsírtalanításhoz 250 gramm trisót használjunk és indítsunk el rajtuk egy 60-70 vagy akár magasabb hőfokos programot. Erre van szüksége, ha a mosógépe vagy mosogatógépe szagot áraszt. Ha nem válik be, akkor próbálja meg citromsavval ebben az esetben. WC dugulásoknál, mint írtuk nem valami hatásos szer, mivel ez egy lágy tisztítószer, nincs akkora roncsoló és lebontó hatása. Viszont kisebb WC dugulásoknál tehetünk vele egy próbát. Próbáljuk meg a lehető legtöbb fennmaradt vizet kimerni a csészéből, majd így öntsük bele a trisót és várjunk vele egy éjszakát, hátha sikerült a dugulás elhárítása. Mit tegyünk, ha nincs otthon trisó és nem tudjuk hirtelen beszerezni? Egy enyhe lefolyódugulásnál megpróbálkozhatunk szódabikarbónával. Legalább 5 evőkanállal tegyünk forró vízbe és öntsük bele a lefolyóba. Hatásosabb, ha erre a szódabikarbóna után öntünk még ecetet is. Ha jól csináltuk elkezd habzani. Megvárjuk, amíg lemegy róla a hab, aztán forró vízzel kiöblítjük. De persze ez egy korántsem olyan hatékony megoldás, mint a trisó. Viszont vészhelyzetben egy próbát biztosan megér, mielőtt trisót szerzünk be, vagy szakemberhez fordulunk.