Modern fürdőkád

Kád, fürdés, fürdőkád története:A fürdés ma már mindennapi alap rutin feladataink közé tartozik. Ma már elképzelhetetlennek tartjuk életünket tisztálkodás nélkül. de ez nem volt mindig így! Évszázadokkal ezelőtt például a középkorban az emberek csak kéthetente, jó esetben hetente tisztálkodtak. Ezzel ellentétbe, ha még messzebbre tekintünk vissza az idők során, a tisztálkodás rituális tevékenység volt, ami kapcsolódott a valláshoz a szertartásokhoz, a mágiához. Az első írásos dokumentumok az Indus partján található palota lakóihoz vezetnek bennünket, ahol már csatornarendszerről is szólnak a feljegyzések. A fürdővíz e rendszeren keresztül jutott el a folyótól a palotáig.

Az első kádról szóló adatok Kréta szigetéről származnak, itt jelent meg az első „szabadon álló kád”. A feljegyzések szerint ez egy 1.5 méter magas, lábakon álló fürdőedény volt. A Római Birodalom volt a fürdőzés vezére. Kialakultak náluk a nyilvános fürdők, csatornarendszerek, csőhálózatok, és mindennapossá vált a fürdőzés az egészséges test, lélek szellem jegyében. Dézsákban és nagy márvány medencékbe hódoltak ezen időtöltésnek az emberek.

A reneszánsz kor beköszöntékor az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a parfümök használatának, mert féltek attól, hogy mezítelen fürdőzéskor kórokozók kerülhetnek szervezetükbe. A 19.-20. század környékén a csatornahálózat fejlődésével kezdett kialakulni a fürdőkádak használata, ekkortól ismét divatossá vált a fürdés. Ez a nagy öntött vaskádak gyártását, és a szappangyártást vonta maga után. A kádak az első évtizedekbe a szalonok, és a hálók terében voltak elhelyezve, majd csak későbbi építészetben jelennek meg a külön álló fürdő helyiségek úgy nevezett fürdőszobák. A monumentális vas kádak még nem voltak se díszesek, se forma tervezettek, viszont sima egyszerű felületik könnyen tisztán tartható volt, ami előnyös volt a fertőzések ellen. Az I. Világháború után az Egyesült Államokban nagy építészeti robbanás hatására kezdett teret hódítani a világon a külön álló fürdőszoba, teljes felszereltséggel. A 20. század végére szinte minden házban jelen volt a fürdőhelyiség, és mellékhelyiség. A 70 es években megjelent az úgynevezett akril anyag, és az azóta is fejlődő technika, és fantázia hatalmas tereket ad a kádak forma világának.

Fürdőkádak típusai, fajtái.

Fürdőkádak típusai, fajtái
Fürdőkádak típusai, fajtái, dézsa
Manapság egy nehéz feladat dönteni a fürdőkád kiválasztását illetően. Szeretnénk, ha minden igényünket kielégítse. Legyen kényelmes, mutatós, időtálló, könnyen tisztítható. Mind ezt mérlegelve, sok- sok információval a tarsolyunkban, biztosak lehetünk, hogy számos lehetőség közül választhatunk. Cikkünkben megvizsgáljuk a kádakat anyaguk, formájuk, és funkcióik szerint, hogy segítséget nyújtsunk a jó választásban.

Először is fontos, hogy adottak é, a fürdőszobánkban a kiállások, a szennyvíz elvezető, illetve a csapkiállások, kész van é a szerelvényezés. Ha még nem akkor a legkedvezőbb a helyzet, mert az igényeinknek megfelelően kiválasztott fürdőkád paramétereinek megfelelően lesz kialakítva, így azt, és olyan kádat választhatunk, amit csak megkívánunk. Ha a kiállások adottak, akkor ezek elhelyezkedésének paramétereit figyelembe véve kell választanunk. Jó hír, hogy több gyártó hatalmas választékkal rendelkezik ezen igények kielégítésére!