Óriás dugulás

Leghasznosabb tudnivalók
  • Jó, ha tudod!

  • Nem minden lefolyórendszer alkalmas a lefolyó tisztító vegyszerek alkalmazására.
  • Az ecetnek, erős vízkő és zsíroldó hatása van. Ha forró vízzel kevered a kisebb dugulások orvossága lehet.
  • Ha a kádat teleereszted vízzel, és a zuhanyrózsa levétele után a vízsugarat a lefolyó nyílásához irányítod, akkor a nagy mennyiségű víztől a szifonba lévő lerakodásokat kimoshatod.
  • Ha szűrőt használsz, megakadályozhatod a dugulásokat.
  • A régebben fennálló dugulások, szakember nélkül reménytelen próbálkozások.

Házi praktikák, érdekességek.

Azoknak, akiknek volt már az otthonában dugulás, pontosan tudják, hogy mennyi kellemetlenséget okozhat, ha nem folyik le a WC, a mosogató, mosdó, fürdőkád, zuhanyzó, vagy a padlóösszefolyón keresztül jön fel a víz, szennyvíz. Éppen ezért a legfontosabb dolog, amit fáradhatatlanul hangsúlyozunk, hogy nagy gondot kell fordítani a megelőzésre. A rohanó mindennapokban, sajnos nem fordítunk erre elég figyelmet csak azután, ha már egy hirtelen, nem várt dugulással találkozunk, ahol már csak szakember segítségével oldódik meg a probléma.

Most adunk, néhány ötletet mire figyeljen oda, hogy elkerülje a nem kívánt dugulást.

Minden lehetséges helyen használjon szűrőt!
Hogy miért?


Fürdőszoba szerelés
Ezzel a pár forintos kis segédeszközzel, elkerülheti, hogy a lefolyóba bele kerüljön a szennyeződések nagy része. Mosogatónál a szűrő felfogja az ételmaradékok kisebb nagyobb darabjait, a fürdőszoba lefolyóinál, megakadályozza, hogy a hajszálak a lefolyóba kerüljenek, és a szappannal, tisztálkodó szerekkel összeállva a lefolyóba dugulást okozzon. Ezeket a szűrőket rendszeresen takarítsa ki, helyezze vissza a helyére. Pár perces művelet, de már is nagyon sokat tett azért, hogy megkímélje magát a nagyobb bosszúságoktól, hogy elkerülje a dugulást otthonába.

A szűrő használata mellett érdemes néha egy-egy takarítás alkalmával a lefolyók takarítására is egy kis időt szánni. Nem feltétlenül kell drága vegyszereket vásárolni, főleg ha megelőzés szándékkal rendszeresen karbantartjuk a lefolyóinkat. Elég, ha este felforralt vízbe ecetet keverünk, amelyhez szódabikarbónát is adhatunk, majd ezt az elegyet a lefolyóba öntjük úgy, hogy már nem használjuk a mosogatót, zuhanyt, kádat, az éjszaka folyamán.

Nagyon fontos megemlítenünk, hogy a dugulások nagy részét a lefolyóba öntött olajok, zsírok, valamint a WC beöntött ételmaradékok okozzák. Hosszútávon biztosak lehetünk benne, hogy e végett lesz dolgunk dugulással.

MIT NE TEGYÜNK! Ne öntsünk darabos maradékot se a WC be. se a mosogatóba! Minden esetben szedjük ki a nagyobb darabokat és a sűrűjét azt dobjuk a kukába, és a folyékonyabb részt húzzuk csak le. Ne dobjunk a WC be egészségügyi betéteket, popsi törlőket, nagy mennyiségű toalett papírt egyszerre!

MIRE FIGYELJÜNK ODA! Mindig legyen szűrő a lefolyókba, és ezt ürítsük ki rendszeresen! Étkezések után, gondosan söpörjük le a tányérról, edényekből az ételmaradékot a kukába! Ne öntsünk forró zsírt, olajt a mosogatóba!

Ha a megelőzések ellenére azt tapasztalja, hogy kezd, eldugulni valamelyik lefolyója most olvasson tovább!

Dugulás elhárítás házilag!

Fürdőszoba szerelés
Megpróbáljuk összefoglalni, milyen házi praktikákkal próbálkozhat meg elhárítani otthonában a dugulást, pénztárca kímélő ötletekkel, a háztartásában megtalálható eszközökkel, anyagokkal. A következőkben olvasható lehetőségeket, gyakorlott háziasszonyok alkalmazzák, ha kisebb dugulásokkal találkoznak, és mivel többször is sikerrel járnak, így megosztjuk Önnel is, hogy segítségére legyen az otthoni dugulás elhárításban.

Mosogató dugulás elhárítás házilag.


Kijelenthetjük, hogy a háztartásokban ez az egyik leggyakoribb dugulásforma, hisz ez a lefolyó van leginkább igénybe véve a minden napokban, és leginkább kitéve a szennyeződéseknek. Első lépésben megpróbálhatjuk a lefolyó nyílását megpumpálni kézi pumpával, ha a pumpálás után lefolyik a víz, akkor szerencsénk volt, mert még nem alakult ki komolyabb dugulás. Ha a pumpálás nem hozott eredményt következő lépésben a szifon és a lefolyó csonk kitakarításával próbálkozzunk.

Mosogató duguláselhárítás
A szifon leszerelése közben, biztosak lehetünk benne, hogy koszos víz fog távozni a szifonból, mindenképpen helyezzünk a mosogató alá egy fél vödör vizet, annál is inkább, hogy az esetlegesen elszennyeződött szifont abba beledobható, és kimosható. Ha sikeresen kitakarítottunk a mosogató szifonját szereljük vissza a tömítésekre odafigyelve. Nyissuk meg a csapot, ha még mindig a dugulás jeleit tapasztaljuk, a következőt teheti, vagy az üzletekben kapható lefolyó tisztító szerek, vagy hátilag készített savas maró hatású folyadékok készítése és használata.

A boltokba kapható vegyszereknél nagyon körültekintően járjunk el, ugyan is vannak vegyszerek melyek bontás nélkül, megoldhatatlan dugulást okoznak. Ilyenek a szemcsés, granulátum alapú lefolyó tisztító szerek. Ezek a makacs nagyobb dugulásoknál megakadnak, vízzel érintkezve gipszszerű anyaggá kötnek meg, melyet csak bontásos eljárással, szakaszos csőcserével lehet megszüntetni. A legtöbb lefolyó tisztítószer, a dugulások megelőzésére kiváló, de valódi dugulás elhárításánál eredménytelen. Ha még is úgy dönt, megpróbálja a vegyszeres lefolyó tisztítást had javasoljuk, hogy részesítse előnyben a gél vagy folyékony alapú lefolyó tisztító szer használatát, betartva a használati útmutatót. Minden esetben viseljen a munkafolyamat során védő kesztyűt, és gondoskodjon a helyiség szellőztetéséről!

Készítse el Ön a dugulás elhárításhoz szükséges szert, még egy esélyt adva a megoldásnak!
  • 1. 5 dl ecethez forraljon fel 1 lábos vizet, és öntse a lefolyóba. Megismételhető többször is!
  • 2. 5 dl ecethez, 3-4 liter felforralt víz, hozzá 3 púpozott evőkanál szódabikarbóna (bio boltban kapható).
  • 3. Öntsön a lefolyóba 1 üveg Colát, majd dugja be a dugót, várjon, majd 30 perc után nyissa ki a forró vizet és pumpálja meg a lefolyót.
  • 4. Nagy elővigyázatosságot igényel a következő! 3 liter forraltvíz és 6 púpozott evőkanál trisó.
Blogunkban majd olvashatnak facebook oldalunkon lévő kommentekből, melyet a házi praktikákról szóló posztunkra érkezett a dugulás elhárítás megelőzésével kapcsolatban.

Kövessen minket a facebook oldalunkon, ahol érdekességeket, híreket olvashat a dugulás elhárítással kapcsolatban.

Ha a fent említett otthoni eljárások nem hoztak eredményt, kérje szakember segítségét, aki szakszerűen, hosszútávra megoldja a dugulást!

WC dugulás elhárítás házilag.Wc duguláselhárítás
A WC dugulását, a mellékhelyiségek jó barátjával, a WC pumpa használatával oldhatjuk meg házilag. Ha kisebb dugulásról van, szó akkor fogjuk, a pumpát helyezzük a lefolyóhoz és a vákuum elérése érdekében úgy pumpáljunk erőteljesen, hogy nagyobb mozdulattal nyomjuk le és húzzuk vissza a pumpát, hogy vákuum hatás alakulhasson ki és ennek valamint a felgyűlt víz hatására kilökődjön a dugulás.

A leghatékonyabb ehhez a módszerhez a kisfejű pumpa, elmondások alapján gyakrabban ezzel a kisfejű eszközzel jártak sikerrel otthon a sorstársaik. Ha a kitartó pumpálás nem hozott sikereket akkor az a szomorú tény, hogy szakember segítsége nélkül nem is fog. Szinte bizonyos, hogy vagy a szakember ipari pumpája, vagy a WC csésze felszedése után a cső spirálozása hoz csak átütő sikert a dugulás elhárításában.

Káddugulás elhárítás házilag.

Káddugulás esetén a már fent említett technikák nagy részét alkalmazhatjuk. Nagyon fontos, hogy semmi esetre sem szereljük szét a lefolyót, mert az összerakásához szakértelem szükséges. A legapróbb hiba és vízfolyást ázást eredményez. Próbálkozhatunk a dugulás elhárításában dróttal, csipesszel, hogy visszafelé húzva kiszedjük az összeállt hajszálakat. Önthetünk a lefolyóba vegyszereket éjszakára vagy a fent említett házilag készített szerekből, akár többször megismételve. Van még 1 opció, amiről eddig nem esett szó a házi dugulás elhárítás folyamán. Töltsük tele a kádat vízzel. A zuhanyrózsát tekerjük le a slagról, csőről, nyissuk teljesen ki a csapot, majd az erős vízsugarat irányítsuk a lefolyó nyílásához. Jó esetben a nyomás, és a rendszerre nehezedő víz súlya elhárítja a dugulást. Ha sikerrel jártunk nincs más dolgunk, mint szűrőt helyezünk el a lefolyónál, ha a dugulás nem oldódott meg kérjük szakmabeli, hozzáérető segítségét, hogy a dugulás a múlté lehessen.

Padló összefolyó dugulás házilag

Első lépésben távolítsuk el a rácsot. Ha van bűzelzáró könyök, vagy tisztító dugó és könnyen eltávolítható óvatosan szedjük ki és tisztítsuk meg a szennyeződésektől. Majd fogjuk régi jó barátunkat, a pumpát. Pumpálás előtt érdemes szivaccsal eltömíteni a kád, zuhanyzó, mosdó, túlfolyóit, hogy a pumpálás eredményesebb legyen, és a dugulás odébb álljon. A padlóösszefolyónál is alkalmazhatjuk a vízsugaras átmosást, ha elér odáig a zuhanycsövünk, vagy lehetőségünk van slagot csatlakoztatni valahova a fürdőszobánkon belül. Bátrabbak megpróbálkozhatnak barkácsboltokban kapható spirállal, ha a megvásárolt csőgörényt be tudja juttatni a tisztító nyíláson keresztül a padlóösszefolyóba és a dugulás elérhető távolságban van, ezzel a módszerrel is felszámolhatja a padlóösszefolyó dugulását.